Studieresa 2017

Studieresa i november 2017

Söderhamn Eriksson

Vi var 10 såggubbar som samlades 24 nov på rastplats Tierp för avresa mot Söderhamn. Väl framme tog vi en snabb fika innan vi gick in till Söderhamn Eriksson. Vi togs emot av Håkan Nordlund som hälsade oss välkomna till företaget. Håkan guidade oss sedan runt på företaget. Efter rundturen träffade vi Christian Winlöf som gick igenom företagets historia. Vi tackade Christian o Håkan att vi fått komma på studiebesök med en present. Vår lunch intog vi på Lizas restaurang intill fabriken

”Söderhamn Eriksson har en historia som sträcker sig tillbaka till 1864. Den samlade erfarenheten genom åren, samt den kontinuerliga teknikutvecklingen och förmågan att tillfredsställa kundernas behov över tiden, har tagit Söderhamn Eriksson till en världsledande position. Företagets rötter går tillbaka till två skilda bolag som var för sig nått världsrykte genom sina produkter. Samarbetet mellan de båda företagen A K Eriksson och Söderhamns Verkstäder påbörjades redan på 1970-talet. I början av 1990-talet förvärvade A K Eriksson Söderhamns Verkstäder, vilket år 2000 resulterade i Söderhamn Eriksson.” Idag samarbetar man med USNR i USA.

USNR is the world’s largest, most comprehensive supplier of equipment and technologies for the wood processing industry. Our systems produce dimensional lumber, plywood and panels, finger-jointed components and engineered wood products. We supply systems, service and support for plants around the globe including the United States, Canada, Sweden, Finland, Norway, Germany, the United Kingdom, Chile, Japan, Australia, New Zealand, Russia and many other countries.

Hälsinge takspån

Mätta o belåtna begav vi oss mot hälsinge takspån. Väl framme tog Björn emot oss o redogjorde företagets historia, sen var det dags för en rundvandring på företaget. Mikael Edström kom också på besök. Kontrollen om timret höll måttet för tillverkning av takspån, gick ut på att man sågade av en kubb på 45cm som man märkte med stocknumret. Kubben provklövs för att se om fibrerna var raka. Ca 30% av virket som kommer till fabriken gick att använda resten gick tillbaka till leverantören. Vi tackade Björn att vi fick komma på studiebesök med en present. 

Så här står att läsa på företagets hemsida I hjärtat av Hälsingland, vid porten till Norrland och kring Ljusnans dalgång ligger sedan 1960 talets början Hälsinge Takspån. I en bygd som genom århundraden i någon form har livnärt sig på skogsbruk så vill vi nog påstå att vi på ett eller annat sätt har detta i blodet. Flottningen med Snoddas i spetsen har fört vårt kulturarv vidare med kunskapen om och kring skogen. Här har träden inte bråttom, utan de växer i norrländskt mak. Det tar sin tid men så blir virket också tätt, kraftfullt och pålitligt – precis som vi föreställer oss att det äkta norrländska skall vara.”

I wikipedia ”Spån som byggmaterial av trä kan avse kyrkspån, stavspån, stickspån samt pärt (eller pärtor, singularis: pärta). Träslagen som har kommit till användning har varit furu, asp och gran. Även ek  har använts till tak- eller väggspån. Benämningen pärt förekommer i norra delen av Sverige samt svenskspråkiga Österbotten; i södra delen av Sverige används benämningen stickspån

Fram till medeltiden var takspån i Europa det vanligaste taktäckningsmaterialet på finare byggnader och användes även ofta som fasadbeklädnad. Livslängden för impregnerat spån av furu kan vara runt 40 år eller längre; för spån av ek eller lärk ännu längre. Kyrkspån och stavspån spikas i den övre kanten av varje spån och nästa varv läggs överlappande. Överlappningen blir synlig i den nedersta tredjedelen av varje spån. Skarvar och spikar täcks så att taket blir tätt och nederbörden rinner av. ”

Reseledare, Peter