Pyjamasresan 2017

Pyjamasresan 2017

Dag 1

Onsdagen den 26 juli träffades 15 sågentusiaster på rastplats Tierp för avresa mot Hälsingland. Första stoppet blev på Hagsta rastplats för en snabbfika, innan vi begav oss mot Bergvik. Väl framme på Bergviks industrimuseum tog guiden emot och visade runt oss i lokalen. 1874 startade Carl Daniel Ekman sulfitfabriken i Bergvik. Han var den förste som i industriell drift använde sulfitmetoden för framställning av cellulosa. Lunch på Glösbolagret i Glössbo. Efter en välsmakande lunch satte vi oss i bilarna för avfärd till fetvedens vänner. Efter ca 500 m svängde vi in mot tre före detta millitärföråd där Mikael Edström tog emot oss. Mikael tog med oss ut bland tallarna och redogjorde hur man barkar och toppar tallarna för att få fram fetved. Sedan besökte vi gården där Mikael jobbar, Brattbacka gård med 125 mjölkande kor. Gårdens arealer 475ha jord 1000ha skog, jordbruket drives ekologiskt. Så var det dags för onsdagens sista studiebesök. Besöket blev på Rengsjö hembygdsförening, därGöran Bratt visade runt oss på gården. Därefter vissade Mikael bilder på fetvedens olika tekniker , användningsområden och försök. Vi tackade Mikael och överlämnde en osthyvel i trä. Sedan bar det av till Ohlandersgården för middag och övernattning. Kristina Bratt äger o driver Ohlandersgården.

 Dag 2

Efter frukosten bar det iväg till Växbo Lin där vi fick se maskinella vävstolarna i arbete. Lunchen intogs på Växbo krog . Efter lunchen satte vi oss i bilarna för avfärd mot F15 I Söderhamn. Vi fick en snabb guidning innan Mikael ringde och meddelade att han fixat ett besök hos en småsågare. Ängbo skog och trähantering startade 2011. Hemfärd till Ohlanders gården för middag o samkväm

Dag 3

Efter frukost och städning begav vi oss mot Höstbodarn . Väl framme tog Arnold Norman emot oss och vissade den vattendrivna ramsågen som byggts upp, en kopia från 1600 talet .

Det vissades också en smedja-tjärdal-masung och övernattningsstugan (continental). Vi tackade Arnold med en bok som Stefan överlämnade. Lunchen intogs på ett matställe vid Medskogssjön. Sista besöket blev Åttersta såg specialiserade på kilsågat virke. Sågen grundades 1888. Idag har man 2 ramsågar, varav den ena sågar upp till 13m långt virke.

Stefan tackade Sjöblom för att vi fick komma med en bok. Stefan tackade undertecknad för en välgenomförd resa. Sedan tackde vi varandra för en trevlig resa innan vi satte oss i bilarna för hemfärd.

Peter