Årets småsågarresa 2016

Årets småsågarresa, Gränsfors, Vimek, Daniel´s såg och Seth´s timmerverkstad, Norrbyskär. Juli 2016

Vi var 11st såggubbar från Uppland som samlades onsdag morgon i slutet av Juli på rastplats Tierp för samåkning. Vårt första stopp blev på rastplatsen i Tönnebro för en morgonfika. Sen for vi vidare mot Gränsfors bruk i närheten av Bergsjö i Hälsingland. Väl framme åt vi lunch innan den guidade turen på bruket. Vi fick se tillverkning av yxor från ett ämne till färdig yxa. Det var fanatiskt att följa tillverkningen. Hammaren som användes var 100 år men gjorde fortfarande sitt ”jobb” helt invändningsfritt. Därefter åkte vi mot Sandslåns vandrarhem ett skiljeställe för flottning. Sandslån var en gång Sveriges största skiljeställe och fångade upp allt virke från Ångemanälven. Väl framme åt vi en god middag. Ett utmärk ställe att få inblick i flottning och bra mat med rimligt pris för övernattning.

Dag 2 gick resan mot Vindeln, en rätt lång resa. Vi laddade upp med en god lunch innan
besöket på Vimek. När vi anlände till fabriken tog Urban Lundström emot oss och guidade runt oss på verkstadsgolvet. Det var semestertid så verkstaden var i ”vila” men vi fick en intressant inblick i företaget som är mycket expansivt.

Rolf Georgsson frågade om det inte fanns någon småsågare i närheten och det fick ett positivt svar. Därmed for vi iväg och letade upp Daniel Sundbergs såg. Daniel tog emot och vi blev guidade runt i såghuset. Daniel berättade vidare att det fanns en äldre herre som hade såg och timmerhus tillverkning. Daniel förmedlade kontakten och vi reste vidare till Seth Bergqvist såg och timmerverkstaden. Besöken var mycket givande och alla kände oss ”hemma” den småskaliga industrin. Dagen slutade med buffe på hotellet vid stranden av Vindelälven.

Dag 3 då gick resan mot Norrbyskär söder om Umeå. Väl framme tog vi färjan till ön där man i slutet av 1800-talet anlade ett sågverkssamhälle, såg, skola, kyrka, affär mm. Vi fick en givande guidning och inblick i en verksamhet som idag skulle vara helt otänkbar.

Efter besöket bar det hemåt på E4.an med fika vid Högakustenbron. Det planerade besöket till Fetvedens vänner fick vi hoppa över men vi siktar på att ta detta besök senare i höst.

Peter Andersson

Gränsfors bruk: https://www.gransforsbruk.com/
Vimek: http://vimek.se/
Norrbyskär: http://visitnorrbyskar.se/
Fetvedens vänner: http://www.fetvedensvanner.com/