Lokomobilsågen i Österbybruk

Lokomobilsågen i Österbybruk Med bidrag från Sparbanksstiftelsen renoverade Österbybruks Lantbruksmuseum en lokomobil som sedan fick driva en ramsåg. Projektet slutfördes 2007 och omfattade både lokomobil, ramsåg och en separat byggnad. Ramsågen hämtades från Haberga i Alunda där den drevs av en ångmaskin och på slutet med en tändkulemotor. Tändkulemotorn finns idag i hos Österbybruks Lantbruksmuseum. Ramsågen är tillverkad av Munktell i slutet av 1800-talet. Lokomobilen kom från Lövstalöt där den på 40-talet används för att vintertid tina sand till betong och cement. Lokomobilen är tillverkad 1903 av Munktell i Eskilstuna och utvecklar 16 hästkrafter. Svänghjulet till ramsågen drivs men en vajer i steg ett och sedan med remdrift. Med dagens utformning utvecklas 160 varv per minut och ångtrycket är 7 atmosfärer. För att få upp trycket i ångpannan tar det cirka en och en halv timme. Lokomobilen och sågen startas 2-3 gånger om året I samband med olika arrangemang. Kontaktperson är Evert Bergström 070- 946 15 88, 0295- 40 066

[metaslider id=1065]