Vårexkursion till Munsö Bygg AB

Den 27 maj var vi drygt 25 stycken från föreningen som besökte Bo Lindén, Munsö Bygg AB.

Program:

10:00-10:30 kort promenad genom skogen ner till sjön (ca200m) i Vikingmiljö.
10:30-11:00 kaffepaus med lite information om Mr Evan Brown’s Lumberjack Sawmill
11:00-12:30 sågning
13:00-14:00 lunch på Ekebyhovs slott.

Det blev en mycket givande och intressant dag! Det började med en spännande tur runt Bos tomt med bl.a. utsikt mot Birkavikingarnas farvatten. Därefter blev det fika på en nysågad bordsskiva av Douglasgran. Sedan följde en spännande sågning av en grov Douglasgran. Vilket virke! Förr kallades virket Oregon Pine men idag kanske Douglasgran är en vanligare benämning. Douglasgrannen växer efter Nordamerikas västkust, från Oregon till Alaska. Träden kan bil närmare 100 meter höga och ha en diameter på 5 meter. Virket har mycket goda egenskaper, beständigt med en stor kärna. Ett viktigt användningsområde var förr till båtbyggdad. Bos gran kommer från parken vid Ekebyhovs slott.

[metaslider id=965]

Bo berättar följande om sin såg , Sawmill Lumberjack.

Mr Evan Brown kom till Kalifornien på 30 talet från Ohio och började arbeta i skogen och blev snart känd som en hejare på att fälla stora tallar utan att de splittrades när de föll i backen. Tallarna Ponderosa och Socker kan ju bli upp till 2-3m i diameter och över 50m höga. Han byggde då upp stötdämpare av små stockar 2-3 m höga med jämna mellanrum och fällde tallen på stötdämparna som mjukt tog emot trädet utan att det splittrades. Då arbetet så småningom minskades pga lagar som förbjöd vidare skogsaverkningar så började han bygga en såg som han kallade Lumberjack (namnet kommer från de skogsarbetare som jobbade i skogen).

Jag köpte en skogstidning på flygplatsen i Anchorage Alaska för att ha lite läsning på den långa rutten till Tokyo. I tidningen fanns en annons på ett litet enkelt sågverk och jag kontaktade Evan samt besökte honom 1990 i West Point uppe i bergen strax norr om Yosemite Nationalpark. Han bodde i ett enkelt trähus och strax intill hade han en liten verkstad som värmdes upp av den enkla och geniala dubbelmonterade liggande oljefatskaminen. Den undre eldande man i och den övre gick röken genom och dessa två stora ytor gav god värme på vintern då jag var där.

Jag köpte en såg som jag ställde ut på Elmia 1993 där jag sågade upp en ekstock 1,5 m i diameter och 1,5 m lång. Min sejour i Sverige blev kortvarig då jag blev övertalad att gå tillbaka till mitt arbete utomlands när Saddam Hussein närvaru på värdsscenen störde en del länder med vetorätt. Men nu är jag äntligen pensionär och kan börja såga upp mitt stockförråd från några parker.

Lumberjack specifikation.
Dubbelupphängt kedjesvärd.
Modell 3” sågar max 87cm bredd.
Modell 4” sågar max 118cm bredd.
Sågen är självgående på gummivalsar och sågar fram och tillbaka.
10hk bensinmotor.
Alumiumguide som fästes på stocken.

 

Två nya medlemmar i föreningen tillkom under dagen, Erik Fischer och Tomas Malm. Besöket Mälaröarnas Nyheter var på plats och skrev om vår förening, se nedan.

1

2

ETT STOR TACK BO FÖR EN MYCKET GIVANDE DAG